Prunus laurocerasus - un gard viu perfect

Dragi prieteni de grădinilor!

Există nenumărate beneficii ale instalării unui gard viu, dar principala funcție este de a ne ascunde grădina de privirile indiscrete. Un gard viu bine ales adaugă un plus de eleganță grădinii.  Astăzi, vă prezint un arbust care este ideal pentru un paravan de intimitate, în plus este veșnic verde. Este vorba despre Laurul englezesc (Prunus laurocerasus).

Prunus laurocerasus 'Caucasica'

Laurul englezesc este un adevărat arbust de patru anotimpuri, deoarece datorită naturii lor veșnic verzi, decorează chiar și atunci când multe alte plante din grădina noastră sunt încă în repaus. Florile sale albe parfumate se deschid primăvara, după care apar fructe (NU sunt comestibile!), la început roșu-visiniu și mai târziu negre, dând un contrast spectaculos cu frunzișul verde strălucitor.

Marele avantaj al laurului englezesc este că nu necesită multă îngrijire, de fapt, necesită mai puțină îngrijire decât un gard obișnuit. Doar în lunile de vară cu adevărat fierbinți necesită udare. Primăvara un tratamentul de prevenție, poate ține dăunătorii departe pe tot parcursul anului. Una dintre lucrările de îngrijire pe care trebuie să le repetăm ​​din când în când este tăierea de menținere a formei, dar atunci când este folosit ca gard viu, nu durează mult timp.

Mai mult despre protecția plantelor poți citi aici:

Ce soi de Laur să alegeți?

Prunus laurocerasus 'Novita'

Depinde de cât de înalt doriți să fie gardul viu, optași la un frunziș verde uniform sau eventual cu o nuanță roșiatică. Iată câteva posibilități:

  • Prunus laurocerasus 'Caucasica', de exemplu, este un arbust veșnic verde, cu creștere erectă, foarte viguroasă, care poate crește până la 3-5 m înălțime, în timp ce soiul 'Cleopatra'  este atractiv cu lăstari noi de o nuanță bronz.
  • Prunus laurocerasus 'Novita' este un soi mult mai rezistent decît soiul 'Rotundifolia', cu o rata de creștere rapidă. Datorită frunzelor mari, lucioase devine un gard compact și opac.  La maturitate poate ajunge la 4-6 m înălțime. 
  • Prunus laurocerasus 'Genolia'  cu creștere columnară. La maturitate poate ajunge la 3-4 m înălțime, iar diametru nu depășește de 1m. Este un soi foarte rezistent, cu o rată de creștere rapidă. Este ideal pentru garduri vii mai înguste.
  • Prunus laurocerasus 'Baumgartner' este un arbust dens cu crestere erectă. Lăstari noi au o nuanță roșiatică, cea ce crează un contrast cu frunzișul verde primăvara și în perioada de a doua creștere pe timpul verii, este un sou foarte rezistent. La maturitate ajunge la 2-2,5 m. 
Prunus laurocerasus 'Kleopatra'
După cum vedeți ceea ce privește aspectul și funcționalitatea, specia Prunuslaurocerasus îndeplinește toate criteriile unui gardul viu perfect. 

Important este insă că pentru un gard viu perfect nu este suficient să alegeti planta potrivită. Trebuie să fiți atenți la plantare și îngrijire corespunzătoare. Un gard viu perfect nu poate fi creat într-un ani, este nevoie de timp și de RĂBDARE.

 Mai multe informați despre gardul viu potrivit poți citi aici

Consultați selecția noastră de plante pentru garduri vii.

Vă dorim un gard viu luxuriant!

Ți-a fost util? Împarte cu prieteni.

Dacă nu ai făcut până acum, înscriete la newsletter.

Sus