Laur englezesc (Prunus laurocerasus)- Protecția plantelor
Share
Despre Laurul englezesc in general
Este o specie de plantă veșnic verde din Balcani. Valoarea ornamentală a plantei are un dublu scop: îi putem admira frunzișul veșnic verde pe tot parcursul anului, iar când înflorește putem admira florile albe care se deschid în ciorchini.
Îngrijire
Laurul englezesc este ușor de întreținut, pot fi cultivate în majoritatea locurilor fără a fi nevoie de nutrienți. După plantare necesită o completare mai intensă a umidității timp de câteva săptămâni. Acest arbust trebuie udat în mod regulat doar în cele mai călduroase săptămâni de vară. Rezistă la condiții de temperaturi extreme și are o proprietate puternică de toleranță la îngheț. Creșterea sa puternică în sus și laterală poate fi controlată prin tăiere regulată.
Dăunători
Pe lângă proprietățile estetice și fiziologice ale plantei, se știe că Laurul englezesc are puțini dăunători. Ele sunt de obicei mai predispuse la boli fungice, ocazional pot apărea insecte dăunătoare. Daunele cauzate de insecte, sunt atât de minime încât este irelevant să o controlezi.
Situația este diferită pentru bolile fungice. Dacă condițiile meteorologice sunt favorabile infectării bolilor fungice, atunci trebuie să ne ocupăm de măsurile de protecție a plantelor, deoarece infecțiile rezultate arată adesea o imagine sumbră.
1. Făinarea (Podosphaera tridactyla)
Debutul bolii poate fi de așteptat odată cu încălzirea vremii, începând cu luna mai. Simptomul principal este o acoperire făinoasă care apare pe suprafața frunzei, care poate acoperi la început câte-o frunză, mai târziu lăstari întregi. Părțile infectate ale plantei pot deveni mai târziu maronii și pot cădea.
Infecția depistată la timp poate fi oprită fără utilizarea pesticidelor chimice: îndepărtați părțile plantei care prezintă simptomele mai sus menționate prin tăiere!
În cazul unor daune mai severe, Făinare poate fi înlăturat utilizând substanțe cu penconazol. Topas 100 EC poate fi o alegere bună pentru a trata această problemă.
2. Ciuruirea micotică a frunzelor (Stigmina carpophyla) Boala care este o problemă obișnuită în livezile cu fructe sâmburoși, din păcate, este o problemă și pentru plante ornamentale. Răspândirea bolii este în mare parte facilitată de vremea rece și ploioasă, astfel încât simptomele bolii stigmatice pot fi întâlnite încă de primăvară. Simptomele sale apar inițial ca pete mici, verzi-gălbui. Mai târziu, aceste pete cad, lăsând frunza ciuruită. Frunzele care nu sunt foarte estetice își pierd activitatea fotosintetică și în cele din urmă cad.
Ciuperca patogenă iernează în frunzele căzute și rămâne infecțioasă, astfel încât colectarea și distrugerea lor este o sarcină principală pentru a preveni răspândirea agentului patogen.
Recomand tratamentul de prevenție, încă la apariția mugurilor cu fungicid sistemic Score 250EC. La apariția bolii, este necesar aplicarea tratamentului cu produse cuprice, cum ar fi Coprantol duo sau Captan.
Ți-a fost util? Împarte cu prieteni!
Dacă nu ai făcut până acum, înscriete la newsletter.