Hortensia - Protecția plantelor

Hortensia - Protecția plantelor

Dragi prieteni a grădinilor,

Hortensiile sunt plante ornamentale foarte populare, cea ce se datorează bogăției sale în varetăți. Dacă dorim să avem în grădină plante luxuriante, trebuie să știm câteva lucruri foarte importante. Din păcate și aceste frumuseți sunt atacați deseori de dăunători. În acest articol am adunat problemele fitosanitare cele mai frecvent întâlnite, și idei pentru combaterea acestora. 

Ne putem scăpa de multe supărări dacă acordăm atenție necesității plantelor la plantare. Mă gîndesc la: sol, condiții de lumină, distanță de plantare, tundere...

Citește articolul despre plantare și întreținere 

Este foarte important că lângă protejare plantelor, să protejăm si natura. Sunt insecte polenizatoare utile, acestea trebuie protejate. Recomand selectarea conștientă a tratamentelor! Insectițidele si fungițidele recomandate sunt prietenoase cu albinele.

 Dăunători care pot ataca hortensiile

Acarieni (Tetranychus urticae)

Acarieni sunt paienjeni foarte mici, care atacă plantele încă din primăvară. Ele se hrănesc pe partea inferioară a frunzelor. Climatul uscat și cald este favorabil pentru dezvoltarea și înmulțirea acestor dăunători. Prin suptul, ele slăbesc planta. Frunzele atacate de acarieni arată deteriorarea tipică: decolorarea argintie. O alt semn tipic este pânza fină de păianjen , acesta le ajută să se deplaseze în jurul plantei, dar din păcate în acelaș timp le oferă și protecție. 

Recomand folosirea acaricidului Nissuron

 Afidele (Aphis spp.)

Ele apar pe lăstari noi, partea inferioră a frunzelor tinere. Frunzele se răsucesc, îngălbenesc și în final se usucă.  Planta atavcată de afide nu se dezvoltă. Afidele sunt dăunători polifage (se hrănește variat) se migrează. Afidele produc așa zisa ” roua de miere” care atrage apariția funaginei și provoacă moartea plantei. 

Recomand folosirea insecticidelor: Decis sau Mospilan

Boli al hortensiilor

Făinarea (Golovinomyces orontii)

Primele simptome ale foinării este atunci când pe suprafața frunzei apar încolonii de ciuperci albe (puff alb). Creșterea plantelor netratate poate încetini, iar înflorirea nu va avea loc într-un ritm normal.

Pentru prevenirea bolii trebuie reduse condițiile de mediu favorabile agentului patogen. Este important aerisire plantelor (tunderea corectă), mulcirea, irigarea prin picurare a plantelor. Lăstarii afectați trebuie îndepărtați.

Potrivit unor cercetări, hortensia de grădină (Hydrangea macrophylla) este cea mai sensibilă la făinare, în timp ce hortensia cu frunze de stejar (Hydrangea quercifolia) este soiul cea mai rezistentă .

Cercosporioza hortensiei (Cercospora hydrangeae)

Apar pe frunze adulte sub formă de pete mici violet-maronii, după care se răspândește și pe frunze tinere. Frunzele pătate încep să se estompeze, se îngălbenesc și apoi cad . Cea mai bună modalitate de prevenirea bolii este îndepărtarea frunzelor afectate, tunderea corectă a plantei. Frunzele neadunate toamna, sunt o sursă ideală pentru răspândirea agentului patogen.

 

Alternarioza la hortensii (Alternaria spp.)

O altă boală fungică tipică a hortensiei este alternarioza. Simptome pot fi observate în vârful și marginile frunzelor. La început petele mai mici, clorotice care ulterior se transformă  pete necrotice și se răspândește din ce în ce mai mult de la marginea frunzei spre interior. Distrugerea frunzelor afectate, este metoda principală de control.

Pentru prevenirea acestori boli, recomand un tratament preventiv primăvara, cu fungițide: Champion sau Ridomil

Tratamentul de combatere și protecție se efectuează dacă apar simptome cu fungițide: Amistar sau Score

Ți-ar plăcea să ai cîteva hortensii în grădina ta? Le poti comanda aici

Vă dorim o grădină minunată!

Dacă ești interesat de alte subiecte, legate de grădinărit, poți citi mai multe articole aici

Dacă ești mulțumit, împarte cu prieteni și înscrie-te la newsletter.

 

 

 

 

Înapoi la blog