Cum să crești hortensii minunate?

 Dragi prieteni a grădinilor,

Dacă ar trebui să enumăr câteva plante cu adevărat clasice, decorative cu flori, hortensia  cu siguranță ar fi printre ele. Nu întâmplător, deoarece valoarea lor decorativă este la fel de mare ca cea a trandafirilor, iar cu inflorescența lor bogată sunt adevărate  bijuterii pentru grădină.

Hydrangea arborescens 'Annabelle'

Deși hortensia este o plantă populară, moda lor variază, cea ce nu este o problemă. Tocmai de acea există întotdeauna un motiv  pentru a planta această plantă splendidă, uneori pentru a ne confrunta cu tendințele predominante și adesea plictisitoare, pe de altă parte astfel le putem urmării tendințele actuale. 

În general despre hortensii

Este o plantă cu varietate bogate de soiuri, adică este disponibilă în multe forme și culori. De mult timp este cunoscut faptul că cele mai populare  plante ornamentale sunt întotdeauna cu o varietate de culori asociate cu aceeași formă sau foarte asemănătoare, oferind o oportunitate de a crea  o grădină cu un aspect armonios.

Varietatea inflorescenței este foarte bogată, existe soiuri cu flori sferice, paniculate și cu inflorescențe plate.

 În ultii ani, hortensiile cu panicule (Hydrangea paniculata), au devenit deosebit de căutate, datorit aspectului mai exotic.

Hydrangea paniculata 'Polar Bear'

Hortensiile nu necesită multă îngrijire, dar totuși sunt câteva lucruri la care trebuie să fim atenți.

Despre protecția împotriva dăunătorilor poți citi aici:

Plantare 

Locul ideal pentru plantare este semi umbra, deși iubește lumina, totuși soarele puternic poate afecta inflorascența. La umbă florile rămân imature. Deci ideal este locul unde primeste lumină dimineța și/sau dupămasă târziu, dar la amiază este într-un loc umbrit (lângă pereți, ziduri, garduri vii, sub copaci...) La plantare nu uitați să adăugați compost în groapa de plantare.

Udare

Necesitatea de apă este mare, după cum spune si numele (hydrangea = multă apă). Solul trebuie menținut umed în permenență, dar nu trebuie băltăcit, acest lucru poate afecta tulpinile. Regulă generală: nu lăsați niciodată să se usuce stratul superior a solului de hortensii! Tot aici ași remerca că apa dură poate provoca gălbenirea frunzelor. Recomand să folosiți apă de ploaie sau apă decalcifiată.

Fertilizarea se face de două ori pe lună în timpul periodei de vegetație (Martie-August). 

Tunderea

Pentru a ne bucura de o înflorire bogată an de an , hortensia necesită tundere. Cu tunderea anuală a hortensiilor ne vom bucura de plante cu aspect luxuriant.

Atenție! Diferite soiuri necesită tunderi diferite.

Hortensiile de grădină (Hydrangea macrophylla) aduce flori pe lăstari de anul trecut. Deci tunderea se efectuează după trecerea florilor, primăvara doar crengile uscate sau bolnave trebuie înlăturați.

Hortensiile de pădure (Hydrangea arborescens) înflorește pe lăstari noi, deci se tunde la sfârșitul iernii (Martie). Tunderea se face brusc, până la 30-40 cm deasupra solului.

Hortensiile cu panicule (Hydrangea paniculate) se tunde la sfârșitul iernii (Martie), deoarece acest soi aduce flori pe lăstari noi. Lăstarii de anul trecut se scurtează brusc, până la 2-3 noduri (muguri).

Hydrangea paniculata 'Pinky Winky'

Protecția pe timp de iarnă.

Deși hortensiile sunt rezistente la îngheți, totuși recomand o protectie pe timp de iarnă, mai ales dacă sunt plantate solitar. Acoperiți tulpinile cu frunze adunate, crengi de brad sau compost. 

Ți-ar plăcea să ai cîteva hortensii în grădina ta? Le poti comanda aici

Vă dorim o grădină minunată!

Dacă ești interesat de alte subiecte, legate de grădinărit, poți citi mai multe articole aici!

Ți-a fost util? Împarte cu prieteni.

Dacă nu ai făcut până acum, înscriete la newsletter.

 

Sus