Grădina - Aventura te așteaptă - partea 2.
Share
Dragi prieteni a grădiniilor!
În articolul anterior, am făcut cunoștință cu caracteristicile grădinii noastre. Având în vedere aceste cunoștințe, acum putem să ne apucăm de proiectare. Proiectul este baza lucrărilor de succes.
O bucată de hârtie, creion și... idei
Întotdeauna avem nevoie de un punct de pornire pentru planificare, primul pas este să desenați proprietatea. Scopul este să fie urmăribil, clar. Țineți cont de aspectele practice atunci când planificați!
Definirea nevoilor
În primul pas trebuie să definim nevoile. Dacă avem nevoie de:
- gazon
- grădină de zarzavaturi
- grădină de mirodenii
- loc pentru joacă
- loc pentru relaxare
- iluminare
- irigație
- poteci de grădină, etc...
Odată ce ne-am hotărât de ce avem nevoie, trebuie marcat locul acestora în proiect.
Vegetația existentă
Dacă avem deja plante pe proprietate, trebiue să ne gândim care dintre ele doriți să le păstrăm și care sunt inutile. Dacă sunt plante inutile, trebuie îndepărtate, sau mutate.
Dacă dorim o protecție naturală, putem opta la plantarea unui gard viu.
Plantarea copacilor
Trebuie evidențiat unde dorim să fie umbă și ce copaci dorim să avem în grădină. De asemenea, trebuie luat în considerare dacă dorim să avem pomi fructiferi. Când plantăm copaci, trebuie să ținem cont de dimensiunea lor la maturitate și în acelaș timp modul de întreținere a acestora.
Selecția de arbuști și plante perene
Atunci când planificăm o grădină, este important să stabilim locul arbuștilor și a straturilor de flori.
Este foarte important să selectăm plantele în funcție de condițiile de sol și de lumină. Cu ajutorul filtrelor din webshop-uri horticole, putem stabili ușor lista cu plante potrivite pentru grădina noastră.
Irigare
Când planificăm grădina, trebuie să ne gândim și la udarea plantelor. Cât timp, energie, bani putem sacrifica pentru metoda de irigare. Deși instalarea unui sistem de irigare pare o soluție costisitoare, este garantat că va da roade. Ca să nu mai vorbim de cantitatea de energie și timp pe care o economisim cu el, deoarece nu trebuie să petrecem timp prețios udând gazonul și plantele.
Alei de gradina
Merită să construim drumuri, alei de grădină deoarece oferă un plus aspectului grădinii și ușurează deplasarea, mai ales pe vreme ploioasă.
Controlul buruienilor
Plantând plante acoperitoare de sol, ne scutim de o muncă obositoare. Aceste plante se întind rapid și suprimă buruienile. Dar putem folosi și geotextile, scoarța de pin. Toate astea oferă grădinii tale un aspect plăcut din punct de vedere estetic , plus reduce semnificativ evaporarea umidității.
Cu o planificare atentă, economisim multă muncă inutilă.
Despre diferitele tipuri de grădini voi scrie în postări viitoare.
Rămâi cu noi. Aventura te așteptă în grădină!
Înscrie-te la newsletter, noi te ţinem la curent în legătura cu cultura grădinii!