Ce trebuie să știm când plantăm un gard viu.
Share
Gardurile vii sunt frumoase, estetice, se potrivesc în ambianța unei grădini ordonate, și în plus, o varietate de plante înțepătoare formează o linie excelentă de apărare în jurul imobilului. Gardurile vii necesită totuși mai multă grijă decât gardurile construite din elemente tradiționale, deoarece este o vegetație vie.
Foto: Germa Peyasges
Ca să nu piardă din frumusețe ei necesită mentenanță. Un gard viu trebuie tuns, modelat de 2-3 ori pe an. Pe lângă modelarea gardului viu, necesită și udare, fertilizare. Deși nu costă mult întreținerea unui gard viu, totuși e bine de știut ce ne așteaptă.
Cum să alegem planta potrivită?
Vă sfătuiesc să alegeți logic plantele, ținând cont de toate aspectele înainte de a cumpăra sau a comanda! Merită să alegeți un tip de arbust care să corespundă obiectivului preconceput (de exemplu, dacă este potrivit pentru protecția grădinii) și este o idee bună să aflați proprietățile și nevoile caracteristice ale plantei selectate, deoarece caracteristicile grădinii dvs. sunt fixe, evidențiați întotdeauna arbustul, astfel încât să se simtă bine pe proprietatea dumneavoastră!
Tipuri de garduri vii
Foto: InstantHedge
- Garduri vii delimitare - de obicei garduri veșnic verzi (Tuia, Ienupăr, Laur englezesc...)
- Garduri vii de prtecție - gardurile impenetrabile (Pyracantha, Drăcila ...)
- Garduri vii decorative - garduri mixte cum ar fii ”4 anotimpuri” (Corn decorativ, Deutia, Photinia...)
- Garduri vii cu dublu beneficiu - Pe lângă funcția decorativă mai apare și funcții benefice (Aronia, Corn, Catina...)
Perioada de plantare
De obicei plantarea se face primăvara sau toamna. Plantele comercializate în ghiveci sau în balot se poate planta pe tot timpul anului când pământul nu este înghețat și temperatura este peste 5 grade. Dacă plantarea se face în timpul vegetației este nevoie de irigare.
Plantarea profesională unui gard viu
- Pregătirea solului - efectuați o săpătură aprofundată în zona de plantare, asigurați îndepărtarea buruienilor și puteți pune deja niște substanțe nutritive, cum ar fi compostul copt.
- Gropă de plantare - condiția de bază pentru plantarea unui gard viu este crearea unei gropi de plantare de mărimea potrivită. Aceasta ar trebui să fie aproximativ de 60x60x60 centimetri per tulpină. Să nu faceți gropi înguste, dar nici găuri mari, inutile. Pentru plantarea longitudinală, este practic să săpați un șanț, astfel încât o instalare în linie dreaptă va fi mai ușor de făcut!
- Alimentare cu nutrienți - Răspândiți compost sau gunoi de grajd organic pe fundul gropii sau a șanțului de plantare, acoperiți întotdeauna acest strat cu unu sau doi cm de pământ, deoarece rădăcinile nu pot intra în contact direct cu nutrienții! Plantele se vor dezvolta rapid într-un sol fertil
- Plantare - Scoateți planta din recipient, așezați planta în groapă,asigurându-vă că suprafața solului plantei este la nivel cu linia solului. Astupați groapa cu pământ și presați.
- Irigare - udați cu abundență la plantare. Udați mai mult decât de obicei în primele câteva săptămâni pentru a vă ajuta să prindă rădăcini!
Am vorbit despre ce, când și cum trebuie făcut dacă este vorba de gard viu. Dar a mai rămas o întrebare foarte importantă. Care este distanța de plantare corăspunzătoare?
Distanța de plantare
Ți-a fost util? Împarte cu prieteni.
Dacă nu ai făcut până acum, înscriete la newsletter.