De unde vine bradul de Crăciun?
Share
De unde vine bradul de Crăciun?
Dragi prieteni,
O dilemă veșnică înainte de sărbători: Ce brad să împodobim? Natural sau artificial?
Cei cu respect pentru tradiții normal că aleg brad natural tăiat. Sunt care optează pentru cel artificial argumentând că protejăm natura și copacii nu trebuie tăiați.
Cu acest articol, vreau să vă ajut să luați decizia care considerați corectă.
Nu există crăciun fără brad, iar împodobirea acestuia este un program special. Parfumul bradului amestecat cu parfumul cozonacului ne trezesc amintiri minunate din copilărie.
Brazii vânduți ca pomi tăiați, sunt cultivați pe plantații special create în acest scop. Nu sunt recoltați din zonele înpădurite.
Viața unui brad natural de crăciun
Semințele sunt semănate în corturi de folie într-un mediu protejat și crescute sub formă de răsaduri timp de 2-3 ani pentru a deveni suficient de puternice pentru plantare. Acestea sunt apoi trimise la plantații, unde sunt plantate ținând cont de multe aspecte.
După cum se obișnuiește în agricultură și silvicultură, aceștia sunt așezați în pământ în rânduri regulate, astfel încât toți copacii să fie ușor accesibili și zona în ansamblu să fie clar vizibilă. Deoarece forma frumoasă și simetrică a copacilor este deosebit de importantă pentru clienți. Brazii își petrec următorii câțiva ani din viață aici. În funcție de soi și de mărimea dorită, aceasta poate dura 5-8 sau chiar 10-15 ani.
Desigur, nici cultivatorii nu lasă răsadurile complet singure în această perioadă lungă de timp. Pe vreme secetoasă trebuie udate, trebuie asigurată cantitatea necesară de nutrienți, iar zona dintre brazi trebuie cosită de 2-3 ori pe an. Nici forma nu este întotdeauna perfectă, câteodată trebuie modelat coronamentul prin tăiere.
Brazii pentru tăiat sunt marcați în timpul verii, iar din noiembrie începe tăierea. De aici ajung în piețe, hipermarceturi, apoi în casele noastre.
Ce se întâmplă cu brazii aruncați?
În ianuarie, începe să apară lângă containere din stradă primii brazi goi, aruncați. Deși în opinia multora aceasta este o priveliște tristă, nu trebuie să disperați, nu se vor irosi, își încep noua lor misiune.
Administratorii de spațiu public din orașele mai mari colectează și reciclează copacii aruncați. Unele dintre ele ajung în compostoare și apoi în paturile parcurilor publice, crengile tocați sunt refolosite pentru mulcire, iar tulpinile mai groase ca lemne de foc.
„Nimic nu se pierde…, totul se transformă” (Antoine-Laurent Lavoisier)
Viața unui brad artificial
Pentru noi, viața pinului artificial începe atunci când este scos de pe rafturile magazinelor. Îl luăm acasă, îl scoatem din cutie, îi desfacem crengile, sigur e nevoie de putin timp pentru a pozitiona ramurile brazilor într-o forma plăcută. După sărbători îl punem înapoi în cutie până la Crăciunul viitor. Ei bine, asta nu este tot. Bine de știutcă brazii artificiali sunt în mare parte fabricați din materiale artificiale, așa că pun o povară mai mare asupra mediului nostru.
Deși un brad artificial poate fi folosit timp de până la 10 ani, dar producția lui poate să fi cauzat daune grave mediului și ar putea dura secole până când plasticul să se descompună după ce a fost aruncat. Desigur, nici producătorii nu ignoră aceste argumente, așa că majoritatea brazilor artificiali sunt acum fabricați din materiale reciclate în cel mai ecologic mod posibil. Este important ca, dacă bradul nostru artificial este uzat, să-l aruncăm într-un recipient selectiv pentru deșeuri.
Noi nu vrem să decidem dezbaterea, dar sperăm că citind argumente de mai sus, va ajuta la luarea unei decizii bine gândite.
Eu personal m-am decis în urmă cu mulți ani. Împodobesc un Brad Normandian (Abies Nordmanniana) în ghiveci. E drept că în fiecare an transplantez într-un ghiveci mai mare. Bradul meu actual a 4-a oară va fi îmbracat de sărbători anul acesta și va fi brad de Crăciun pentru cel puțin încă 2-3 ani. După aceea, v-a fi plantat în grădină, unde trăiește fericiți pentru totdeauna.
Vă doresc sărbători minunate!