Aromaterapie în grădina ta: Plante aromatice pentru sănătate și fericire

Dragi prieteni a grădinilor!

În agitația vieții moderne, în care stresul e la ordinea zilei, este tot mai important să ne creăm oaza noastră de liniște și echilibru. Și ce loc poate fi mai potrivit pentru acest scop decât propria noastră grădină, unde putem să ne conectăm cu natura și să ne bucurăm de beneficiile terapeutice ale plantelor aromatice?!

Am adus 10+1 plante aromatice care putem utiliza pentru a transforma grădina într-un paradis terapeutic!

Lavandula angustifolia1. Levănțica este preferat atât pentru frumusețea și parfumul lor, cât și pentru proprietățile sale benefice. Cunoscută pentru proprietățile sale relaxante, este perfectă pentru a aduce o notă de calm în grădina ta. Levănțica se simte bine la plină soare, în sol bine drenat. Frunzișul rezistent decorează și iarna. Tunderea se face anual la sfârșitul iernii.
salvia 2. Salvia medicinală este recunoscută pentru efectele sale benefice asupra sănătății mintale și fizice. Parfumul de salvie medicinală este energizant și îmbunătățește starea de spirit. Grecii antici o considerau o plantă protectoare. Preseră o locație însorită și uscat. Tunderea se face primăvara devreme.
rosmarin3. Rozmarinul este nu doar o plantă aromatică minunată, ci și un stimulent al memoriei și al concentrării. Plantează câțiva tufișuri în grădina ta și bucură-te de aroma lor revigorantă. Este o plantă veșnic verde. Crește cel mai bine într-o poziție caldă, însorită. Este o plantă rezistentă, dar totuși pe timpul ierni necesită protecție.
oregano4. Oregano  este o alegere excelentă pentru zonele uscate, însorite. Este un semi-arbust, cu frunze aromate intens folosită adesea în gastronomie.
mentha 
5. Menta cu aroma sa proaspătă și revigorantă, este perfectă pentru a fi folosită în ceaiuri sau în băuturile răcoritoare. De asemenea, este o plantă excelentă pentru a ține la distanță insectele nedorite din grădină. Se dezvoltă bine la soare și la semi umbră. Preferă solurile umede.
roinita6. Roinița sau balsam de lămâie are o aromă placută de lămâie și tonuri de mentă. Este apreciată pentru efectele sale calmante și anti-stres. Frunzele sunt utilizate ca plante medicinale, în ceaiuri, dar și drept condiment. Preferă locurile însorite, semi umbrite. Se dezvoltă bine în sol fertil, ușor umed.
cimbru7. Cimbru este o plantă aromatică și medicinală cu frunziș peren.Planta are o tufă compactă și densă. Acesta este un condiment popular în bucătărie datorită aromei sale intense. În plus, are și proprietăți antibacteriene și antifungice, fiind ideal pentru a fi cultivat în grădina ta.  Preferă locurile însorite.
coada soritelului8. Coada șoricelului este o plantă cu multiple beneficii pentru sănătate, inclusiv efecte antiinflamatorii și cicatrizante. Adaugă-o în grădina ta pentru a atrage fluturi și alte insecte benefice.   Prefera solul fertil, bine drenat și zonele însorite.
lemnul maicii domnului9. Lemnul Maicii Domnului este un arbust mic, veșnic verde cu frunze aromate de culoare verde-cenușie, adaugă o notă mediteraneană grădinii. Se simte bine în locurile însorite și bine drenate. Poate fi utilizată  ca acoperitor de sol, plantat lângă borduri.
monarda10. Monarda, sau "menta de bergamotă", este o altă plantă aromatică minunată care adaugă culoare și aromă grădinii tale. Florile sale sunt atrăgătoare pentru albine și alte polenizatoare, contribuind la biodiversitatea grădinii tale. Se dezvoltă bine în semi-umbră sau în plin soare, dacă are solul permanent umed.
citronella
+1. Citronella sau iarba lămâioasă este o plantă aromatică cu mare valoare medicinală apreciată pentru aroma sa proaspătă și citrică. Poate fi folosită pentru a prepara ceaiuri sau la preparate culinare asiatice.

După cum puteți observa, sunt o varietate bogată de plante aromatice care se integrează perfect în grădina ornamentală. În plus aceste plante minunate pot chiar să descurajeze dăunătorii din grădină.

Crearea unei grădini de aromaterapie poate aduce nu doar beneficii pentru sănătatea mentală și fizică, ci și o sursă de bucurie și relaxare în mijlocul naturii. Alegeți plantele care vă plac cel mai mult, încorporați în grădina voastră și bucurați-vă de frumusețea și aroma lor în fiecare zi!  Va fi o investiție pe care copii o vor aprecia!

Vă doresc grădini de aromaterapie plantastice!

 

Sus