Bijuteria grădinilor semi umbrite

Dragi prieteni a grădinilor,

Când vrem să alegem o plantă pentru partea de grădină semi umbrită, parțial umbrită, prima plantă care ne vine în minte este hortensia.

Această plantă este clasică, romantică și decorativă în același timp. Este un grup de plantă populară, datorită inflorescenței uriașe, de lungă durată și varietatea de culori.
Varietatea inflorescenței este foarte bogată, existe soiuri cu flori sferice, paniculate și cu inflorescențe plate.

Hydrangea paniculata 'Wim's Red' 

 În ultii ani, hortensiile cu panicule (Hydrangea paniculata), au devenit deosebit de căutate, datorit aspectului mai exotic.

Să facem cunoștință cu această plantă luxuriantă

Este un arbust cu frunze caduce, care  adauga un plus de estetică gradinii în fiecare anotimp.
Hortensiile cu panicule au o înălțime medie de 1-3 m. Este o alegere excelentă pentru grădini, plantat în fața casei, dar pe pot planta și ca gard viu separator. 

Florile cresc în panicule mari de 20-35 cm. Culoarea florilor se schimbă în timp cea ce conferă un plus de elegață acestei plante.

Hydrangea paniculata 'Limelight'

Hortensia cu panicule are o toleranță foarte mare, se simte bine și în mediu urban, este rezistent la îngheț și are nevoie redusă de îngrijire.

Plantele crescute în ghivece pot fi plantate în orice periodă a anului, cu excepția perioada geroasă de iarnă și periodei caniculare de vară. Pentru a ne bucura de o înflorire bogată merită tuns primăvara. Tolerează bine seceta, dar recomand să păstrați întotdeauna  umed pământul din jurul hortensiilor.

Aici poți citi despre plantare și întreținere

Hortensia cu panicule surprinde iubitorii de grădină în orice anotimp! Frunzișul deosebit arată bine primăvara. Cu inflorescența minunată din mijlocul verii până în toamnă. Toamna inflorescența uscată crează în grădină o atmosferă de poveste. Iarnă, ne oferă o priveliște minunată, crengile și paniculele înzăpezite.

Cui se potrivește hortensia cu panicule?
Datorită dimensiunii  compacte și varietății sale bogate, practic oricui este o alegere bună. Arată bine peste tot, de la  grădini de dimensiuni mici  până la cele mai, iar plantate în grupuri, te poți aștepta la un adevărat potop de flori în diferite combinații de culori.

Hydrangea 'Pinky Winky'


Datorită nevoilor de îngrijire minimă, vor fi iubiți și de cei care au puțin timp de grădinărit.

Recomand acest soi de hortensii pentru orice tip de grădină, de asemenea este ideal si pentru grădinari începători.
Aici puteți vedea oferta de arbuști decorativi cu flori!

 

Asocierea cu alte plante

Hortensiile funcționează cel mai bine plantate solitar, dar desigur pot fi asociate excelent cu alte plante.

Foto: Hunniford Gardens

În asociere trebuie să luăm în considerare înălțimea și habitul hortensiilor, astfel le folosuim mai mult ca plante de fundal. La fel trebuie să ținem cont și de coloare inflorescenței și perioada de înflorire. Se poate combina bine cu:

Ți-ar plăcea să ai câteva hortensii în grădina ta? Le poti comanda aici

Vă dorim o grădină minunată!

Dacă ești interesat de alte subiecte, legate de grădinărit, poți citi mai multe articole aici!


   

   

   

   

   

   

   


   

   

  Sus