Pyracantha - Gard viu ”Four seasons”
Share
Dragi prieteni a grădinilor,
Pyracantha coccinea este unul dintre cele mai des întâlnite tipuri de arbuști în grădini, deoarece are o valoare decorativă ridicată pe tot parcursul anului.
Poate fi instalat ca gard viu formând o linie de protecție sau chiar ca plantă solitară în părțile interioare ale grădinii, dar arată grozav în fațada casei. Este adesea folosită ca decor în zone publice, în parcuri, sau ca bordură lângă trotuare.
De ce să alegi Pyracantha?
Este un soi deosebit de rezistent, e ușor de îngrijit, capacitatea de rezistență la secetă este excelentă, tolerează bine și condițiile urbane. Deci este potrivit și pentru a adăuga o pată de culoare în grădinile din față blocurilor.
Înflorirea abundentă ne înveselesc primăvara și vara, iar fructele sale strălucitoare dau grădinii noastre un aspect luxuriant din toamnă până iarnă. Frunzișul este persistent, arbustul nu rămâne chel în anotimpul rece, deci are o valoare decorativă tot anul. Este o adevărată plantă de 4 anotimpuri.
Fructele sale sunt un adevărat magnet pentru păsări. Dacă vrei să atragi păsările în grădina ta Pyracantha este planta ideală.
Nu necesită îngrijire deosebită, tolerază bine tunderea de modelare, deci cu ușurință poți crea forma care se potrivește grădinii tale.
Bine de știut înainte de plantare
Fructele sale nu sunt comestibile, deși sunt preferate de păsări. Acest arbust are țepi, care poate fi un pericol, dar tocmai acesta este motivul pentru care sunt adesea instalate ca gard de securitate.
Plantarea gardului viu
Plantarea unui gard viu nu este o procedură complicată, dar totuși necesită niște pregătiri. Terenul trebuie curățat, solul trebuie rotat. Pentru a crea o linie dreaptă de gard, recomand săparea unui șanț de o lungime adecvată, lățimea și adâncimea de obicei de 2X mai mare decât ghivecul în care primiți planta.
Pyracantha nu are pretenții față de sol, dar dacă adăugați compost în groapa sau șanțul de plantare v-a fi recunoscător.
Distanța de plantare este între 50-100 cm, în funcție de cât de impermeabil doriți să fie gardul.
Așezați plantele în șanț, astupați șanțul, presați pământul în jurul plantei.
După plantare udați cu abundență (15-20L apă/tulpină)
Întreținerea gardului viu
Întreținerea gardul viu Pyracantha constă mai mult din udare după plantare și tundere.
În primul an recomand udarea regulată, chiar și în timpul ierni - dacă iarna este fără precipitații și nu sunt minusuri. După prindere udarea poate fi redusă. În perioade de secetă îndelungată este recomandat udarea.
Tunderea se face regulat de 2 ori pe an (în iunie și în octombrie-noiembrie), penrtu a crea un gard viu luxuriant, bogat ramificat. În timpul lucrărilor de tundere recomand folosirea mănușilor de protecție.
Protecția plantelor
Pyracantha este o plantă deosebit de rezistentă, nu necesită neapărat protecție fitosanitară.
Rareori este atacat de acarieni (Aceria pyracanthi), dar nu este un dăunător semnificativ.
În verile calde, umede pot apărea pete maronii (Spilocaea pyracanthae) pe fructe, nu este considerat un agent patogen semnificativ. Cu toate astea provoacă daune estetice. Este important îndepărtarea fructelor, lăstarilor afectați. Dacă considerați poate fi folosit un tratament fitosanitar.
Dacă, pe baza articolului meu, simpatizați cu Pyracantha, nu ezitați să-l comandați, poate fi atracția grădinii tale!
Dacă ești interesat și de alte subiecte legate de grădinărit, găsești mai multe postări aici!
Vă dorim o grădină minunată!
Ți-a fost util? Împarte cu prieteni.
Dacă nu ai făcut până acum, înscriete la newsletter.