Jungla din apartament iarna

Iarna este o perioadă dificilă atât pentru noi cât și pentru plantele de apartament. Dar în acelaș timp este perioada a anului când, împotriva voinței noastre, cu ușurință le putem ucide plantele iubite. Condițiile nefavorabile, lumina redusă, aerul uscat și adesea temperaturile ridicate contribuie la stresul plantelor. Dacă nu creezi condiții optime, planta se va răci, se va îmbolnăvi și adesea va muri...

Cu toți ne-am confruntat cu această problemă, tocmai de acea am încercat să adun câteva sfaturi despre întreținerea plantelor de apartament pe timpul iernii.

Udarea

Una dintre cele mai frecvente probleme în acest caz este udarea excesivă. Perioadele în care solul lor este puțin mai uscat, sunt importante pentru majoritatea plantelor de apartament. În condiții de lumină redusă ele nu evaporă la fel de mult ca vara.

Înainte de a uda planta, trebuie verificat. Nu este de ajuns că suprafața pământului pare uscat, trebuie verificat în adâncime.Tot ce trebuie să faceți să băgați degetul la 4-5 cm adâncime în pământ. Dacă simțiți pământ uscat, trebuie să-l udați, dar cu cantitate mai mică decât de obicei.

O altă modalitate bună pentru verificarea umidității pământului este de a ridica ghiveciul. Dacă este prea ușor, probabil că este usca.

Important este ca citricele și ferigile nu tolereze solurile uscat, ele trebuie ținut în mod constant umed. Nu ud, doar umed, fiți atenți la asta!

Cât de frecvent trebuie udat?

Este suficient să le udați o dată  la două săptămâni și cu o cantitate mai redusă de apă, decât în timpul verii. Acesta este momentul în care mulți dintre plante se odihnesc, adună energie. Acest lucru este adevărat chiar dacă plantele noastre de apartament au fost "în vacanță" în grădină. La începutul toamnei, au revenit în apartament: de la căldură, la răcoare. De la gâdilatul soarelui, în apartamentul mai întunecat. De aici se relaxează puțin. Iar plantele care se odihnesc au nevoie de mai puțină apă. Deci este suficient să udați la fiecare 10-14 zile.

În cazul suculentelor este suficient să udați doar o data pe lună, iar in cazul cactușilor de 1-2 ori pe tot parcursul iernii.

Important să nu folosiți apă rece. Utilizați apă stătută, decalcifiată la temperatura camerei, pentru a evita șocul rădăcinilor.

Mai multa lumina!

Cu toții avem nevoie de lumină - oameni, animale și plante deopotrivă. Principala sursă de lumină pentru plantele de apartament în această perioadă, este fereastra.

  •  Dacă este posibil, mutați plantele mai aproape de ferestre!
  • Curățați geamurile pentru o transmisie maximă a luminii.
  • Spălați praful de pe plante, astfel încât frunzele să profite la maximum de lumina disponibilă!
  • Oferă-le lumină artificială cu lămpi fluorescente sau lămpi speciale pentru plante!

Umiditate

Iarna majoritatea caselor oferă doar 5-10% umiditate relativă pentru plante, iar majoritatea plantelor de apartament necesită 40-50% umiditate. Semnele de umiditate scăzut

  • Vîrful de frunze uscate
  • Pot apărea acarieni, păduchi lânoși

Modalități de a crește umiditatea din apartament:

  • Dacă aveți un umidificator în casă, așezați aproape de plante pentru a putea bucura de beneficiile aparatului.
  • Umiditatea în zona plantelor le puteți crește și prin grupa plantelor.
  • Speciile și soiurile care necesită umiditate mai mare ar trebui plasate în bucătărie sau baie, deoarece umiditatea în aceste încăperi este fundamental mai mare.
  • Un truc vechi și bine dovedit este de a așeza plantele pe o farfurie cu pietriș ud, fără ca rădăcinile să intră în apă. Astfel, plantele nu sunt direct în apă, ci sunt în permanență înconjurate de apă.

Atenție la temperatură!

Majoritatea plantelor de apartament au nevoi de temperatură similare cu cele ale oamenilor. Dacă le ținem prea calde sau prea reci, vor suferi la fel de mult ca și noi oamenii. Este important să le țineți departe de curenți reci și de surse de căldură cum ar fi calorifere, sobe, șemineuri. Fluctuațiile continue ale temperaturii le slăbesc în același mod ca căldura sau frigul.

Fă o dietă plantelor!  

Plantele de apartament sunt inactivi în timpul iernii, deci nu consumă nutrienți. Dacă primesc soluție nutritivă în această perioadă, va fi deranjat ciclul lor biologic natural. Deci este bine să nu folosiți soluții nutritive pe timp de iarnă.

Curăță frunzele!

Praful se depune adese pe frunzele plantelor, în special pe cele cu frunze mari, cum ar fi Monstera sau Ficusul. Praful reduce cantitatea de lumină care ajunge la suprafața frunzei și astfel le va slăbi sănătatea. 

  • Ștergeți frunzele în mod regulat o cârpă moale.
  • În nici un caz nu folosiși  bere sau luciu pentru frunze, deoarece înfundați stomatele (găuri de respirație) plantelor.

Nu uita: Îngrijind plantele, te îngrijești pe tine însuți.

Tratează plantele ca pe copii, cu grijă și dragoste. Crede-mă, vor fi recunoscător!

 Ți-a fost util? Împarte cu prieteni.

Dacă nu ai făcut până acum, înscriete la newsletter.

 

 

 

 

Sus