Gard viu care mi se potrivește ( Partea 3)

Dragi prieteni a grădiniilor

Un gard viu frumos este o parte esențială a zonelor rezidențiale. Este plămânul verde a proprietății. Un gard viu frumos și sănătos poate fi nu doar un gard, ci și un ornament, dar pentru a realiza acest lucru trebuie să avem grijă de el în mod corespunzător.

În primii articoli din această serie am scris despre funcțiile gardurilor vii, și despre tipuri de gard viu.

În acest articol voi scrie despre modul de plantare și întreținere gardurilor vii.

Plantarea profesională unui gard viu

  1. Pregătirea solului - efectuați o săpătură aprofundată în zona de plantare, asigurați îndepărtarea buruienilor și puteți pune deja niște substanțe nutritive, cum ar fi compostul copt. Condiția de bază pentru plantarea unui gard viu este crearea unei gropi de plantare de mărimea potrivită. Aceasta ar trebui să fie aproximativ de 60x60x60 centimetri per tulpină. Să nu faceți gropi înguste, dar nici găuri mari, inutile. Pentru plantarea longitudinală, este practic să săpați un șanț, astfel încât o instalare în linie dreaptă va fi mai ușor de făcut!
  2. Alimentare cu nutrienți - Răspândiți compost sau gunoi de grajd organic pe fundul gropii sau a șanțului de plantare, acoperiți întotdeauna acest strat cu unu sau doi cm de pământ, deoarece rădăcinile nu pot intra în contact direct cu nutrienții! Plantele se vor dezvolta rapid într-un sol fertil.
  3. Plantare - Scoateți planta din recipient, așezați planta în groapă,asigurându-vă că suprafața solului plantei este la nivel cu linia solului. Astupați groapa cu pământ și presați. 
  4. Distanța de plantare - Densitatea de plantare recomandată poate varia de la 50 cm la 1-1,2 metri. Distanța ideală depinde, de asemenea, de mărimea fiecărei specie de plante.
  5. Irigare - Udați cu abundență la plantare. Udați mai mult decât de obicei în primele câteva săptămâni pentru a vă ajuta să prindă rădăcini!

Întreținere

Desigur doriți un gard viu dens și săsnătos. Metoda pentru obținerea unui astfel de gard viu este tunderea corectă, încă de la plantare. Tunderea ajută la ramificarea bogată.

Prima tundere se face la momentul plantări, se tunde o treime (sau jumătate) din plantă. Acest lucru trebuie repetet de 2-3 ori pe an, astfel încât ramurile noi să fie tunse de fiecare dată la jumătate. Astfel de tundere este recomandat în primii 2-3 ani după plantare.

Excepți gardurile vii crescute liber, adică cele foioase decorative cu flori, care au o metodă de tundere cu totul altfel.

Un gard viu va fi dens doar dacă le creștem treptat, în caz contrar nu ne va oferii protecția vizuală pe care ne dorim.

În cât timp voi avea un gard viu?

Este o întrebare frecventă. Pentru un gard viu "perfect" este nevoie de timp și răbdare.

Ex. Un gard viu dens de cca. 2 m are nevoie de 5-6 ani.

De ce așa de mult? Cum am specificat la întreținere, în primii 2-3 ani parcă nu se dezvoltă, deoarece ne ocupăm cu ramificare ca să fie dens. Creșterea în înălțime v-a fi vizibil după 3 ani, când reducem rata de tăiere a gardului viu.

Irigare

În primul an după plantare este recomandat să mențineți ud solul în permanență. Din anul doi recomand o irigare periodică, cu o frecvență de 2 ori pe săptămână. Pentru a vă ușura munca este ideal un sistem de irigare prin picurare. 

Fertilizare și protecția plantelor

Pentru un gard viu sănătos este nevoie de nutrienți. Fertilizarea se face anual primăvara, la începutul perioadei de vegetație.

Foto: Western exterminator

Protecția plantelor constă prin prevenția sau combaterea bolilor și a dăunătorilor. Mai multe informații găsiți în articole a fiecărei plante de gard viu.

Acum știți totul despre garduri vii, deci poți instala exact cel care ți se potrivește!

Vă dorim un gard viu minunat.

Ți-a fost util? Împarte cu prieteni.

Înscrie-te la newsletter, noi te ţinem la curent în legătura cu cultura grădinii!

 

 

 

Sus