Frumusețe de iarnă în Grădină

Dragi prieteni a grădinilor,

Iarna nu înseamnă că frumusețea grădinii tale trebuie să se stingă odată cu frunzele care cad. Chiar și în cele mai reci zile, poți avea o oază de frumusețe și vitalitate în propria ta grădină. Iată câteva idei pentru a menține un aspect fermecător chiar și în sezonul rece.

grădina iarna

Decorative chiar fără frunze

Majoritatea copacilor și arbuștilor decorativi toamna își pierd frunzele ca protecție împotriva iernii. Da unele plante chiar și fără frunze aduc un farmec aparte grădinii tale. Ramurile roșii srtălucitoare a Cornului decorativ (Cornus alba) este un punc focar în grădină pe timpul iernii. Cu zăpada albă creează un contrast elegant. Forma captivantă și sinuoasă a ramurilor Salciei creață (Salix matsudana 'Tortuosa') pot fi adevărate opere de artă în peisajul iernii.

Salcie creață

Salix matsudana 'Tortuosa'

Fructele rosii ale drăcilei (Berberis) sau a bârcoacelor (Cotoneaster) nu numai că sunt o pată de culoare, dar păsările care iernează la noi se bazează pe astfel de surse naturale de hrană. 

Aici găsești plante cu sursa naturală de hrană pentru păsări

berberis

Berberis sp.

Aceste plante nu doar supraviețuiesc iernii, ci își pun în valoare structura și formele distincte, adăugând un element deosebit de atrăgător pe timp de iarnă în grădina ta.

Eleganță iernii: Plante perene

Unele plante perene își păstrează farmecul și în sezonul rece prin intermediul florilor uscate. Specii precum hortensia (Hydrangea), ruji galbeni (Rudbeckia) sau echinacea rămân remarcabile chiar și după ce florile lor trec de la stadiul proaspăt la cel uscat. În acelați timp ierburile decorative ofera o priveliste minunata chiar si iarna.

Plante perene iarna

Echinacea purpurea și Pennisetum alupecuroides

Aceste plante perene nu doar rezistă iernii, ci oferă și o paletă de culori și forme cu flori uscate, aducând un aspect elegant și interesant grădinii tale chiar și atunci când temperatura scade.

Alege plante perene pentru grădina ta

Veșnic verzi arată bine mereu

Plantele veșnic verzi sunt o alegere excelentă pentru a menține grădina vibrantă pe tot parcursul anului. Coniferele sau laurul englezesc (Prunus laurocerasus) sunt ideale pentru a adăuga culoare și textură în grădina de iarnă.

pyracantha

Pyracantha coccinea

Ilexul sau cătâna decorativă (Pyracantha) sunt plante neobosite care adaugă un plus de atracție și prin fructe strălucitoare. Dar plantele perene cu frunze decorative cum ar fi heuchera sau vinețica crează o pată atractivă și în această perioadă.

Aici găsești plante veșnic verzi

Lumina în grădină

Iarna cînd zilele sunt mai scurte lumina este deosebit de importantă, iluminatul potrivit poate transforma complet aspectul unei grădini de iarnă. Dacă colțurile întunecate sunt iluminate, grădina pare mai mare, mai primitoare și poate fi savurată când privești pe fereastră. 

Nu uita că o grădină nu este doar un spectacol vizual, ci poate să încânte toate simțurile. Iarna poate să fie o perioadă minunată pentru a explora alte aspecte ale frumuseții grădinii tale. Cu puțină planificare și creativitate, grădina ta poate să devină o oază fermecătoare și iarna, aducând bucurie și inspirație chiar și în zile cele mai reci.

Îți dorim o grădină plantastică!

Ți-a fost util? Împarte cu prieteni.

 

 

Sus