Chiriașii din grădină
Share
Dragi prieteni a grădinilor,
Odată cu apropierea sezonului reci, am crede că am terminat lucrările din grădină până în sezonul de primăvară. Iarna, grădina pare adesea goală și nelocuită. Dar grădinăritul nu înseamnă doar îngrijirea plantelor, trebuie să ne gândim și la animale din grădină.
Grădina noastră este o parte din natură, cu putină atenție oferă numeroase habitate posibile pentru fauna sălbatică. Iarna prezintă o provocare specială pentru animalele sălbatice native.
Chiriașii posibili în grădina noastră
O parte din animale stau în grădină și încearcă să înfrunte iarna aici. Imediat ce vremea se răcește, unele specii de păsări precum mierla, pițigoiul, cicleanul, .măcăleanul etc rămân în „grădină” și continuă să caute hrană și ne încântă cu zborul lor acrobatic.
Dar nu numai păsările pot fi locuitori în grădina noastră. Broaște, sopârle, insecte benefice, aricii sunt oaspeți neobservați în grădină iarna, deoarece hibernează bine ascunși.
Dacă suntem norocoși ne putem întâlni ocazional și cu veverițe care se trezesc iarna și pornesc în căutarea hranei.
Aceste animale sunt cu adevărat fericite doar dacă nu este ordine în grădină: grădinile naturale cu grămezi de frunze, copaci uscați și arbuști netunși sunt o ascunzătoare ideală pentru insecte, dar păsările, aricii, sopârla și broaștele găsesc aici o cazare potrivită pentru iarnă.
Cum putem ajuta păsările?
Anotimpul rece este o problemă și pentru vecinii cu pene, deoarece hrana este adesea rară chiar și în grădinile prietenoase cu păsările. Este recomandat hrănirea păsările din grădină.
O hrănitoare pentru păsări făcută chiar de noi, agățat pe un copac într-un loc vizibil, astfel având posibilitatea de a observa de aproape aceste creaturi minunate.
Despre hrănirea păsărilor puteți citi aici
Dar nu numai lipsa hranei este problema, ci și adăposturi naturale sunt puține. Acest lucru poate fi remediat prin instalarea unor cutii de cuib, pe care păsărilor le folosească nu numai pentru cuibărit, ci și pentru protecție împotriva vremii friguroase.
Deci caută un loc potrivit chiar acum și oferă o noua cazare pentru prietenii cu pene din gradină.
Cum putem ajuta aricii?
Toamna, multe animale caută o cazare potrivită pentru iarnă. Dacă nu vă aranjați grădina cu meticulozitate după sezon, puteți facilita cu ușurință iernarea aricilor, broastelor și sopârlelor.
Îngrămădiți frunzele căzute, ramurile uscate, va fi un loc perfect pentru hibernare. Dacă aveți iarbă uscată sau mușchi în apropiere, se vor simți cu adevărat bine la adăpost.
Cum să ajutăm amfibieni?
Broaștele nu sunt preferatele tutror, dar bine de știut ele sunt o comoară în grădină, deoarece consumă mulți dăunători. Aceste animale petrec perioada rece în hibernare, se ascund în locuri călduroase și umede cum ar fi mușuroi de ramuri și frunze uscate, grămezi de stânci sau compost.
Dacă doriți o mică rezervație naturală în grădină nu trebuie să faceți aproape nimic, doar lăsați un colți din grădină natural, astfel creșteți semnificativ șansele de supraviețuire acestor animale.
În plus, oaspeții noștri sunt foarte bine observați în timp ce caută hrana, iar noi ne simțim mai bine dacă există viață în grădină chiar și iarna.
Dacă ești interesat și de alte subiecte legate de grădinărit, găsești mai multe postări aici!
Vă dorim o grădină minunată plin de viață!
Ți-a fost util? Împarte cu prieteni.
Dacă nu ai făcut până acum, înscriete la newsletter.
Fotografii: Pexels.com