Barba albastră - arbustul tolerant la secetă
Share
Dragi prieteni a grădiniilor
Dacă vrei să înveselești puțin grădina, ar trebui să faci cunostință cu Barba albastră ( Caryopteris clandonensis), un arbust cu adevărat unic, cu floril violet-albăstrui și frunze cu parfum de lavandă. Dar pentru a vă bucura de aceste calități a plantei, trebuie așezat în loc însorit. Un adevărat magnet de fluturi și albine.
În acest articol, vă prezint mai detaliat această specie minunată.
Caracteristici
Barba albastră este un arbust de dimensiune medie, există multe souiri din care putem alege varianta potrivită nevoilor grădinii noastre. Se caracterizează printr-un sistem radicular puternic, profund. Habitul bogat ramificat cu creștere erectă. Frunzele lanceolate sunt căzătoare de culoare verde, cu parfum plăcut de lavandă, dar există soiuri cu frunze galbene sau pestrite.
Inflorescența densă de nuanță violet-albăstrui apare la sfărșitul verii până toamna târziu. Este o plantă rezistent la secetă și îngheți. Este rezistent la boli și dăunători.
Nevoile plantei
Este o plantă iubitoare de soare, deci se plantează în plină soare. Preferă soluri fertile bine drenate. În primul an după plantare are nevoie de udare regulată pentru a dezvoltarea sistemului radicular. Plantele mature nu necesită udare, dar pe timp de secetă îndelungată este recomandat 1-2 udări cu cantități mai mari de apă.
Plantare și îngrijire
Barba albastră de obicei crește bine în orice tip de sol, dar în sol fertil, bine drenat (mare parte humus și 1/3 parte nisip) se dezvoltă mult mai frumos. Groapa de plantare trebuie să fie de 2X mai mare decât recipientul în care primiți. După plantare necesită o udare temeinică, care ajută la dezvoltarea sistemului radicular.
Plantele prospăt plantate trebuie protejate pe timp de iarnă. Recomand acoperirea solului în jurul plantei cu strat destul de gros (cca.30-40cm) astfel protejând sistemul radicular. Prin această metodă, evităm ca plantele noastre să slăbescă în timpul iernii.
Alături Barba albastră, aici poți alege și alți arbusti decorative cu flori, pentru grădina ta.
Foto: Pinterest.com
Tunderea
Pentru a te bucura de un decor în continuă reînnoire în grădina ta, este recomandăt tunderea.
De obicei arbuștilor decorativi care nu sunt folosite ca gard viu, nu se acordă atenția pe care ar merita, nu sunt îngrijite corăspunzător, astfel după un timp pierd din rolul lor decorativ. Prin ignorarea tunderii plantele vor slăbii, nu mai produc atâtea frunze, inflorescențele vor fi mai slabe, asfel nu va mai fi ornamentul dorit al grădinii.
Tunderea se efectuează primăvara (martie), prin tăierea ramurilor din anul precedent la 20-30 cm, astfel se va ramifica bogat, pe care la sfârșitul verii vor apărea inflorescențe bogate, de nuanță violet-albăstrui.
Barba albastră în grădină
Barba albastră poate fi plantat solitar, chiar și într-un vas decorativ de dimensiune mare. Arată excelent asociate cu hortensii (Hydrangea paniculata), cu alți arbuști decorativi și cu plante perene. Se poate folosi și pentru un gard viu separator. În caz că le plantezi cu alte plante, ține cont să fie asociate cu plante tolerante la secetă și iubitoare de soare.
Foto: Pinterest.com
Dacă îți dorești și tu o astfel de plantă în grădina ta poți comanda aici.
Dacă ești interesat și de alte subiecte legate de grădinărit, găsești mai multe postări aici!
Vă dorim o grădină minunată!
Ți-a fost util? Împarte cu prieteni.
Dacă nu ai făcut până acum, înscriete la newsletter.