Plante acoperitoare de sol, pentru grădină frumoasă și sănătoasă

Dragi prieteni a grădinilor,

Ca o continuare a articolului meu anterior, acum voi prezenta cateva plante potrivite pentru acoperirea solului.

În categoria de acoperitor de sol sunt incluse plantele ornamentale cu habit târâtor, care formează un covor dens, ideal pentru "mulcire" dar în același timp decorează zonele nefolosite ale grădinii.

Vinca minor-acoperitor de sol

Pe lângă valoarea lor decorativă sunt și foarte utile:

  • ține echilibrul hidric al solului
  • împiedică eroziunea solului
  • împiedică și răspândirea

Plante perene acoperitor de sol

1. Brumărele (Phlox subulata), ete o plantă perenă, decorativă prin apect și flori. Are o varietate bogată în nuanță florală.  Preferă locurile însorite, luminoase sau semiumbrite. Crează un covor dens, motiv pentru care este folosit în stâncari, ca plantă de margine, sau ca acoperitor de sol.

Plox subulata-Brumărele

Este o plantă rezistentă și ușor de întreținit. Frunzișul este persistent, are culoare verde. Brumărele oferă o imagine impresionantă orcărei spațiu unde este plantat.

2. Aubrieta (Aubrieta x cultorum) este o plantă perenă, veșnic verde. Creștere stufoasă, care formează perne ale cărei flori apar la sfârșitul primăverii. Florile sale sunt superbe în nuanțe de violet sau roz. Este o plantă foarte rezistentă și nepretențioasă.

Aubrieta

Preferă locurile însorite. Adesea este folosit în stâncari, lângă borduri sau ca acoperitor de sol. Este o adevărată atracție a grădinii.

Alege din gama noastră de plante perene:

3. Pervinica sau Saschiu (Vinca minor)  este o plantă perenă ornamentală prin aspect, flori și frunze. Este o plantă acoperitor de sol ideal în orice condiție de lumină ( soare, semiumbră, umbră). Se folosește și ca înlocuitor de gazon pentru locuri de umbră.

Vinca minor Atropurpurea

 Este apreciat pentru rezistența la secetă și la ger, este ușor de întreținut.

4. Vinețica (Ajuga reptans) este o plantă perenă decorativă prin aspect, frunze și flori. Frunzele sunt persistente de o nuanță de purpuriu.

Ajuga reptans

Florile mici în nuanță de albastru-violet cresc grupate deasupra frunzelor pe partea superioară a tulpinilor florale. Este o plantă nepretențioasă. Ideal caacoperitor de sol, creând o pată de culoare în locurile semi-umbrite, umbrite.

5. Crinul de umbră (Hosta sp.) este o plantă perenă decorativă cu frunze și flori. florile de nuanță albastru sau alb decorează la sfârșitul verii. Are creștere stufoasă, ideal pentru acoperirea solului în locuri cu umbră plină.

Hosta sp.

Arbuști acoperitori de sol

1. Barcoace târâtor (Cotoneaster sp)  sunt arbuști decorativi târâtor. Frunzișul culoare verde închis se colorează toamna în culoare roșiatic. Există și soiuri cu frunziș veșnic verde. Florile mici, albe apar în luna mai-iunie, sunt urmate de fructe mici roșii toamna. Este apreciat pentru rezistența la poluare și secetă. O plantă ideală pentru acoperirea solului.

Cotoneaster sp.

2. Salba târâtor (Euonymus fortunei) sunt arbuști veșnic verzi. Decorul principal îl reprezintă frunzele, care pot avea un aspect foarte divers în funcție de soi. Frunzele se colorează pe timpul iernii în nuanță de roz. Prin tundere capătă un aspect mai bogat. Este o plantă rezistentă, nepretențioasă, se poate plantata în locuri însorite sau semiumbrite.

Euonymus fortunei

3. Caprifoi târâtor (Lonicera nitida) este un arbușt veșnic verde, de talie mijlocie cu frunziș de culoare verde deschis. Planta rezistentă, usor de intretinut. Poate fi amplasat în locuri însorite sau semiumbrite. Prin tundere capătă un aspect mai bogat se poate folosi și ca gard viu de delimitare.

Lonicera nitida

Alege din gama noastră de arbuști acoperitor de sol:

4. Iedera (Hedera helix) este o plantă târâtoare-cățărătoare veșnic verde. Adesea este folosit pentru acoperirea clădirilor și gardurilor, dar poate fi plantat și ca acoperitor de sol. Se simte bine la locurile umbrite, semiumbrite, dar se poate planta și la soare cu condiția de a uda regulat.

Hedera helix

5. Drăcila târâtor (Berberis thunbergii 'Red Carpet') arbust ornamental fois cu frunze caduce, de culoare purpurie ce toamna se colorează îndiferite nu anțe de stacojiu. Florile galbene decoreză în aprilie și mai. Se simte bine la locuri însorite. Este o plantă rezistentă și un acoperitor de sol foarte decorativ.

Berberis

Impertanța acoperirii solului-citește aici:

Vă dorim o grădină luxuriantă!

Ți-a fost util? Împarte cu prieteni.

Sus